tisdag 12 november 2013

Krakow- Historia och Mat i slutet av oktober

Höstlov och Peder var ledig i 10 dagar. Så vi drog till Krakow en sön kväll-tors lunch. Så himla najs.
Vi vaknar upp på måndag morgon och käkar en frukost på Bagelmama. Det är ju i Krakow som bageln uppfanns. En frukost med 3 bagels ( efterrätt är ju jätte viktig) och dricka för 100kr. Värt!
Så vårt tips om ni är i Krakow, ta en sväng förbi Bagelmama, ni kommer inte bli besviken. Cafet ligger i de judiska kvarteren, Kazimierz på gatan Dajwor.
Sen blev det att vandra runt i stan, här är vi inne i Krakows äldsta Synagoga.
Och utanför, kanske inte ser mkt ut för världen, men mkt vackra ting innuti.
Sen blev det en del kyrkor längst vägen, Peder hänger med en Riddare som intagit en najs pose.
Jag fick träffa den förra Påven, Johannes Pauls II. Han är popis i Krakow kan man säga. Polack, påve och från Krakow. Statyer överallt.
Sen gick vi mot Wavel, medeltida fästning som ligger längst floden. Här står jag med Waveldraken även kallad Smocza Jama. Som bodde i grottan bakom oss tills en riddare dödade honom.
Wavels kyrka, en mischmasch av olika stilar. Vi gick runt på en måndag. Då var de flesta av utställningarna stängda. Vi köpte en biljett till dagen efter.
Peder och en snygg öl-bil, ni ser att det e sol. Det blev varmt mitt på dagen så vi satt på en uteservering på stora torget för att kolla på människor och njuta av solen. Tog en tur i en av de största kyrkorna och strosade runt.
Sen hittade en så himla mysigt kafé, Camelot. Sitta ute och fika i slutet av oktober. Helt underbart. Drack min godaste varma choklad någonsin med mandel, hurra!
Kvällen gick sedan till att leta efter en restaurang. Vi hamnade tillslut på Aperitif. En mysig och fin italiensk restaurang som hade avsmakningsmeny. Jag tog en internationell och Peder tog en polsk. 6-rätter med en gomrensare av sprit efter rätt 3. Vi åt soppor, dumplings, vildsvin, drack vin och öl och kalaset slutade på ca 300kr/person. Min avsmakningsmeny var något godare än Peders men det var kul att prova båda. En riktigt bra avslutning på en första dag.
Dag 2, Lånade vi cyklar och cyklade runt i stan. Strålande sol på morgonen resulterade i en frukost i solen. Sen såg vi den sjungande grodan. Gick våran guidade tur i Wavel och blev balsugna.
Peder vill till deras botaniska trädgård men den hade tydligen stängt för säsongen. Det här var det närmaste vi kom. Vi tog vår fika vid Schlindersfabrik. En anonym byggnad men så mycket historia. 
Alla som åker till Krakow borde ta en tur i den gamla fabriksbyggnaden. Fantastisk utställning välgjord utställning om Krakow och Ghettot och fabriken. 
Sen cyklade vi till en galleria och kollade kläder, den polska modet tilltalade inte mig. Fick en dipp och var tvungen att äta en för-middag. Tydligen var det happyhour, beställ en cider, få en gratis. Något som aldrig hade gått i Sverige.
Middagen åt vi på den judiska restaurangen Klezmer Hois som låg i närheten av den gamla synagogan. 
Det var som att komma in till en gammal människa, knypplade dukar, live musik och stora mistelträd? i taket. 
Maten var en upplevelse, peder åt något kallt med ägg som smakade lever, min varmrätt bestod av en halv anka som va torrt och 5dl matvete typ. Ingen sås. Inte en kulinarisk upplevelse men en upplevelse.

Vår sista dag spenderade vi i stora delar utanför Krakow, jag fick sova i minibuss (LYCKA) och Peder fick se mer. Vi åkte till Auschwitz I och II och gick en guidad tur där. Kan inte säga så mycket, det var mycket att ta in. De andra i vår grupp fotade som galningar. Tyckte att det kändes olustigt
Något annat som var olustigt var den här skylten i ett av krematorierna...
Efter en resa i mänsklig ondska, död och lidande åkte vi till en saltgruva.
Peder och jag åt en picknick med AS mkt Korv och annat gott och frös smått i snålblåsten.
Turen i grottan var bra, vår guide var bara något jätte stressad och vi kollade på salt,salt och salt. Och skulpturer i salt och hörde skämt om att vi fick slicka på väggen om vi ville.
Hittade även ett nytt jobb, jag klär bra i uniform.

Nej, det var inte riktiga hästar, fast de har använt riktiga förut. Dessa var bara på låssas.
Kvällens sista stopp, efter att vi badat bubbelpool och bastat så gick vi till Ogniem I Mieczem. En polsk restaurang som får tankarna att dra till sjättetunnan i Stockholm. Mysig, Rustikt och så jävla god mat!
Peder med en varm öl och ny skjorta.
Förrätt, råbiff för han och korv med plommonkompott för mig. Djävulskt gott. Peder fick en förklaring om hur man äter polskråbiff, blandar allt!
Varmrätten då, 15 dumplings för peder och knuckel för mig. Saftigt kött med goda tillbehör.
En riktig toppen avslutning på en väldigt skön men intensiv resa.
Krakow är en stad jag absolut vill resa tillbaka till igen.

Bästa med resan då:
 -Man kände sig rik. En trevlig middag låg på ca 400kr, 2 rätters med dricka. Det var billigt att leva,shoppa och äta.
-Vårt hotell, betalade 250kr/natten på Qubus. Fint och snyggt hotell, hann aldrig äta frukosbuffen dock.
- Staden var mysigt och bjöd på mycket att se, över 200 kyrkor och andra vackra byggnader
- våran resa till Auschwitz och saltgruvan gick på 400kr/pers med minibuss och guide. Värt om man vill se lite mer än staden.
-Polska köket, så mkt god mat, rustik men vilka smaker!
-Värmen, vi hade runt 20 grader när solen tittade fram.
-Schlindersfabrik, ett väldigt bra museeum.
-Cafet Camelot, Resturangerna Aperitif och Ogniem i Mieczem är värda ett besök. Klezmer hois för sin inredning men inte för maten tyvärr.

2 kommentarer:

  1. Kul att se bilderna. God mat, nja, speciell är den. Jag har också varit nere i en saltgruva, i Bochnia. Var ni också där? Vill också tillbaka dit/mamma

    SvaraRadera
  2. Nä mamma, vår saltgruva hette något på W. Puss, jo maten va go

    SvaraRadera